ciasto bez pieczenia – Kinder Country

Przed nami majówka. Wizyty, goście, spotkania. Chcecie oprócz kiełbaski z grilla zjeść dla odmiany coś mega pysznego, mega słodkiego, kompletnie niezdrowego i milion kalorycznego? Dobrze trafiliście. Oto ciasto bez pieczenia Kinder Country. Niebo w gębie. Zrobiłam je na jutrzejsze imieniny Majusi 🙂

dsc_0923

 

SKŁADNIKI:

20170429_134423

  • 1 x paczka ciastek/herbatników typu bebe (ja użyłam pełnoziarnistych, nie są aż tak słodkie jak te maślane)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • płatki śniadaniowe typu ziarna pszenicy
  • 250 serka mascarpone
  • 3 x biała czekolada (polecam oryginalną milkę)
  • 2 x mleczna czekolada (też milka)

WYKONANIE:

1. Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników

2.Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić.

3.Ubić 300 ml śmietanki.

4.Do śmietanki dodać serek mascarpone i wystudzoną białą czekoladę.*

5.Do masy dosypać 2-3 szklanki ziaren pszenicy.

6.Wylać na warstwę ciasteczek. Na górę masy układamy kolejną warstwę ciasteczek.

7.Rozpuścić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Wystudzić.

8.Ubić pozostałe 100 ml śmietanki i połączyć z chłodną mleczną czekoladą.

9.Wylać na górę ciasta i posypać do ozdoby płatkami.

10.Chłodzić minimum 2 godziny.**

UWAGI

*Zapoznając się z nowym ciastem zawsze szukam kilka przepisów na różnych stronach i czytam dużo komentarzy pod wpisami. Wiem, że wielu osobom śmietana podczas dawania mlecznej czekolady się waży. Ponoć kluczem do sukcesu jest mocne wystudzenie białej czekolady i krótki czas bicia śmietany. Można też najpierw połączyć mascarpone z czekoladą i dopiero potem zmieszać to ze śmietaną. Wszystko musi być zimne.

** Aby być w 100% pewnym, że biała masa w lodówce stężeje warto do bicia śmietany dodać żelatynę lub jakiś fix.

20170429_135442

20170429_143527

dsc_0922

dsc_0931

dsc_0926

Ja podałam ciasto z truskawkami, które nie tylko pełniły funkcję ozdoby ale też świetnie orzeźwiły i złagodziły słodycz tego ciasta. Przepisów na Kinder Country w sieci jest mnóstwo, jednak oryginalny pochodzi ponoć od Przepisy Joli.

Polecam, pozdrawiam i życzę Wam smacznej i pogodnej majówki.

4 Comments

    • Madzia u nas nie bylo oryginalnych kangus wiec kupilam zwykle jakies takie ziarna pszenixy w miodzie. Zupelnie nieznane i niefirmowe

  1. Ja jeszcze polecam włożyć do lodówki na ok 2h (lub zamrażarki na krócej) śmigła, którymi śmietana będzie ubijana, wtedy z fixem na pewno wyjdzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *